Het aantal bedrijven dat op de fles gaat, loopt sinds vorige zomer gemiddeld genomen terug. Maar er gaan nog steeds twee keer zo veel ondernemingen failliet als voor de crisis.
In februari van dit jaar gingen er 606 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) over de kop, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Dat zijn er weliswaar 11 meer dan de maand ervoor, maar dat hoeft weinig te zeggen. Het aantal in een bepaalde maand uitgesproken faillissementen hangt namelijk nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand. Dit kan van maand tot maand sterk verschillen.
Voor een beter beeld van de ontwikkeling van het aantal faillissementen wordt daarom doorgaans gekeken naar de ontwikkeling van het voortschrijdend driemaandsgemiddelde.
Met 599 was het driemaandsgemiddelde in februari iets hoger dan in januari (591). Maar, constateert het statistiekbureau: “Na een piek van 751 in juli 2013 is het gemiddelde sterk teruggelopen.”
Zoals te zien is in de bovenstaande grafiek, ligt het driemaandsgemiddelde nog steeds ruim boven het niveau van voor de crisis in 2009.
Recordjaar 2013
Vorig jaar werden meer dan 12.000 faillissementen uitgesproken, 10 procent meer dan in 2012 en volgens het CBS het hoogste aantal ooit gemeten in Nederland. Dit CBS-cijfer is wel inclusief eenmanszaken en particulieren die failliet gingen.
Vooral de detailhandel en de automatiseringssector hadden het in 2013 zwaar. Het aantal winkels dat failliet ging steeg met een kleine 20 procent; bij aantal failliete ICT-bedrijven nam met 37 procent toe.
Sectoren waarin de afgelopen jaren veel bedrijven onderuit gingen zoals de bouw, de horeca en het transport zagen het aantal faillissementen in 2013 stabiliseren. Kennelijk is daar inmiddels een nieuw evenwicht bereikt.
Bekijk de laatste faillissementen op z24.nl/faillismenten.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl